Porady

Węgiel bambusowy w kosmetyce – poznaj jego właściwości i zastosowanie

mar 21, 2018 przez

Węgiel bambusowy pozyskiwany jest ze źródła odnawialnego. To naturalny sposób, aby wypielęgnować cerę trądzikową, tłustą i mieszaną, a nawet skórę na ciele. Bambus do produkcji węgla aktywnego ścina się co 5 lat. Pędy spalane są w temperaturze 1000°C, a następnie rozdrabniane. Chcesz wiedzieć, jakie zalety ma ten zmielony proszek? Koniecznie przeczytaj nasz kolejny wpis.

Aktywny węgiel bambusowy pozyskuje się z bambusa MOSO. To najszybciej rosnąca roślina na świecie. Bambus jest odnawialny, dlatego węgiel bambusowy to w 100% ekologiczny produkt. Bambus jest również najszybciej rosnącą rośliną na świecie. Ponieważ jest to trawa, w momencie jej ścięcia ponownie z korzeni odradzają się nowe pędy, a bambus jest przyjazny środowisku.

Węgiel bambusowy – właściwości

Pielęgnacja skóry i twarzy może przynieść same korzyści, jeżeli zaufasz absorbującym oraz oczyszczającym właściwościom węgla bambusowego, wolnego od GMO. Węgiel nie jest rozpuszczalny w wodzie, a w kosmetykach tworzy zawiesinę, dlatego znalazł zastosowanie w żelach, mydłach oraz maseczkach. Niektórzy nazywają go nawet „czarnym złotem”, które pomaga uregulować ilość wytwarzanego sebum, oczyszcza pory, niweluje wypryski i walczy z trądzikiem. Drobinki węgla bambusowego przyciągają nawet mikroskopijne zanieczyszczenia oraz wchłaniają toksyny, a potem są razem z wodą usuwane z twarzy lub ciała.

 

węgiel bambusowy

Zastosowanie węgla w kosmetyce

Kosmetyki z węglem aktywnym pozostawiają skórę matową i gładką, dlatego pokochały je kobiety na całym świecie. Produkty te sprawiają, że pielęgnacja twarzy oraz skóry na ciele jest przyjemna, a przede wszystkim skuteczna. Aby kosmetyk z dodatkiem węgla bambusowego odpowiednio zadziałał, należy pozostawić go na kilka minut na skórze. Węgiel aktywny będzie miał czas, aby wyrównać koloryt skóry, ochronić ją przed wolnymi rodnikami, rozjaśnić drobne przebarwienia i zadziałać bakteriobójczo.

Maska z węglem bambusowym

Węgiel bambusowy można wykorzystać do przygotowania domowych kosmetyków, np. czarnej maseczki na twarz. Wystarczy kupić w aptece pastylki z węglem aktywnym i rozgnieść je, łącząc z odrobiną jogurtu naturalnego lub z glinką kosmetyczną. Przygotowaną maskę należy nałożyć na twarz i pozostawić ją na około 20 minut na skórze. Dzięki takiej masce pozbędziesz się martwego naskórka, zadziałasz na skórę ściągająco, oczyścisz ją z toksyn, a przede wszystkim uzyskasz sprężystą i delikatną w dotyku cerę.

Węglowy peeling do twarzy i ciała

Inny domowy kosmetyk to peeling cukrowy z węglem aktywnym. Wystarczy kilka łyżek miodu, cukru i oliwy połączyć z bambusowym proszkiem i wcierać taką mieszankę w twarz lub peelingować nią całe ciało. Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie kosmetyków w domu, dodaj węgiel bambusowy do żelu do twarzy i wzmocnij jego oczyszczające działanie właśnie „czarnym złotem”.

Gdy nie możesz poradzić sobie z tłustą cerę, pełną niedoskonałości, koniecznie wypróbuj na własnej skórze węgiel bambusowy. Przygotuj samodzielnie domową maseczkę lub peeling albo postaw na kosmetyki z tym naturalnym, aktywnym składnikiem i bądź eko!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>