Porady

Rokitnik zwyczajny – poznaj działanie syberyjskiego złota

sty 04, 2018 przez

Kosmetyki z rokitnikiem zwyczajnym są znane na całym świecie. Mają działanie antyoksydacyjne i regenerujące. Poznaj ich działanie na własnej skórze.

Rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.), nazywany również syberyjskim złotem, rosyjskim ananasem lub eliksirem młodości, to roślina, która występuje wzdłuż wybrzeży morskich głównie na terenach Azji i Europy. Owoce rokitnika mają pomarańczową barwę, słodko-gorzki smak i nieprzyjemny zapach. Na szczególną uwagę zasługują jednak głównie dzięki swoim właściwościom, które wykorzystywane są w kosmetyce.

Rokitnik zwyczajny przeciw starzeniu się skóry

Bogactwo witaminy C, E, aminokwasów, fenylokwasów i flawonoidów sprawia, że rokitnik zwyczajny pomaga walczyć z wolnymi rodnikami. Jego owoce mają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych o działaniu utleniającym, a w miąższu znajdują się cenne pierwiastki chemiczne, takie jak azot, żelazo, mangan czy fosfor. To dlatego produkty kosmetyczne na bazie rokitnika mają działanie regeneracyjne, przeciwstarzeniowe oraz wzmacniające komórki skórki, a kremy do twarzy z rokitnikiem, stosowane regularnie, poprawiają wygląd i kondycję cery, wygładzają drobne zmarszczki i głęboko nawilżają suchą skórę.

Na blizny, oparzenia i przebarwienia

Udowodniono, że rokitnik zwyczajny przyspiesza gojenie się blizn oraz zmian skórnych, ma działanie przeciwzapalne i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym UVA/UVB. Produkty z rokitnikiem, ze względu na dużą zawartość witaminy C, świetnie radzą sobie z przebarwieniami skórnymi oraz koją oparzenia słoneczne. Duża zawartość przeciwutleniaczy chroni komórki przed toksynami, które wnikają przez skórę z zanieczyszczonego powietrza czy dymu papierosowego. Dzięki rokitnikowi cera ma młodzieńczy wygląd, a skóra jest sprężysta, odżywiona i bardziej gładka. Olej z rokitnika wyrównuje koloryt skóry, a zawarty w nim beta-karoten hamuje powstawanie zmarszczek oraz pomaga walczyć ze zmianami trądzikowymi, atopowym zapaleniem skóry czy egzemą.

Olej z rokitnika – jak go stosować?

Olej z rokitnika ma dosyć duże stężenie, dlatego może barwić skórę na żółty kolor. Jeżeli chcesz stosować go bezpośrednio na twarz, przed aplikacją należy rozcieńczyć 2 ml oleju w 100 ml ciepłej wody. Roztwór nakładaj płatkiem kosmetycznym, a po 20 minutach dokładnie umyj twarz wodą. Olejek możesz dodać również do ulubionego kremu, oleju kokosowego lub serum. Najprostszym rozwiązaniem będzie jednak kupienie kosmetyku z dodatkiem rokitnika zwyczajnego i stosowanie preparatu według zaleceń producenta.

Olej z rokitnika

Nie tylko na skórę twarzy, ale także na włosy

Syberyjskie złoto będzie pomocne nie tylko w utrzymaniu nienagannej kondycji i wyglądu skóry, ale także włosów. Olej z rokitnika można wcierać w skórę głowy albo w same końcówki. Dzięki niemu będziesz mogła pozbyć się problemów z łupieżem, wypadaniem i matowieniem włosów.

Jeżeli zaufasz naturze i działaniu rokitnika zwyczajnego, zapomnisz o przedwczesnym starzeniu się skóry czy nagannej kondycji włosów. Wybierz najlepszy kosmetyk z rokitnikiem dla siebie i po prostu poczuj się pięknie we własnej skórze. :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>