Porady

Pył wulkaniczny w kosmetykach? To nie żart! Poznaj jego właściwości i zastosowanie

lis 29, 2018 przez

Wbrew pozorom pył wulkaniczny to wcale nie nowość w kosmetyce. Ten cenny proszek znany jest szczególnie Grekom, którzy od dawna wykorzystują go m.in. do produkcji mydła. Poznaj właściwości i zastosowanie pyłu wulkanicznego i przekonaj się o jego skuteczności!

pył wulkaniczny

Coraz częściej do pielęgnacji skóry wykorzystuje się substancje pochodzące wprost z natury. Ekstrakty roślinne, naturalne minerały, wody termalne, węgiel aktywny, a nawet pył wulkaniczny to składniki, które z dnia na dzień zyskują coraz większą popularność wśród ludzi na całym świecie. Czym wyróżnia się pył wulkaniczny i jak jest wykorzystywany? Przekonaj się!

Jak powstaje pył wulkaniczny?

Pył jest składnikiem popiołów wulkanicznych. Powstaje z zawartych w lawie i wyrzuconych podczas wybuchu kryształków mineralnych. To, co znajduje się w ich wnętrzu to największe bogactwo pochodzące z najgłębszych warstw Ziemi. Pył jest bardzo drobny i lekki. Średnica jego ziarenka to zaledwie 0.05 mm. Może unosić się w atmosferze przez bardzo długo. Dlatego uważany jest za szkodliwy. Powoduje silne opady, tworzy zbitek sproszkowanych skał, krzemionów i szkła, a w tej postaci jest niezwykle niebezpieczny dla silników samolotów. Pył wulkaniczny może być także szkodliwy dla zdrowia, chociaż jego wpływ na nasze samopoczucie nie został jeszcze dokładnie zbadany. Kiedy wejdzie w interakcje z wodą może powodować ostry kaszel i duszności. Jednak, gdy pył opadnie na ziemie, z powodzeniem możemy korzystać z jego niecodziennych właściwości.

Pył wulkaniczny – właściwości

W skład pyłu wulkanicznego wchodzą liczne minerały, m.in.: mangan, potas, żelazo, wapń i magnez. To niezwykle cenne minerały, o dużym znaczeniu odżywczym dla skóry. W pyle znajdują się również: siarka, związki krzemu, chloru i sodu. Dwa ostatnie poprawiają ukrwienie skóry i przyspieszają eliminację toksyn. Krzem działa oczyszczająco, ujędrnia skórę i przyspiesza gojenie ran. Pielęgnacja skóry pyłem wulkanicznym jest niezwykle skuteczna i poleca się ją szczególnie osobom o cerze tłustej, skłonnej do zaczerwienień czy z trądzikiem i tendencją do przebarwień.

pył wulkaniczny

Pył wulkaniczny – zastosowanie w kosmetyce

Podobnie jak węgiel aktywny, pył wulkaniczny to substancja, która doskonale oczyszcza skórę, pozostawia ją odświeżoną, gładką i zdrowo wyglądającą. Idealny w walce z zaskórnikami, grudkami i przebarwieniami np. powstałymi po trądziku. Pomaga likwidować zalegającą wydzielinę gruczołów łojowych i reguluje ich pracę (krzem, potas). Działa wzmacniająco, pozytywnie wpływa na ukrwienie skóry, hamuje procesy starzenia się i poprawia elastyczność naskórka. Pył wulkaniczny wyrównuje koloryt skóry, redukuje nadmiar sebum, przywraca świeży wygląd i zapobiega świeceniu się cery.

W jakich kosmetykach znajdziesz pył wulkaniczny?

Najpopularniejsze kosmetyki z pyłem wulkanicznym to maski i peelingi do ciała i twarzy. Pył można również kupić w postaci proszku, który można dodawać do produkcji domowych kosmetyków. W tej postaci najczęściej stosowany jest w zabiegach kosmetycznych. Dzięki nim skóra staje się gładsza, bardziej miękka i aksamitna w dotyku. Ostatnio na rynku pojawiły się mydła z pyłem wulkanicznym. Chociaż były one znane już dawno mieszkańcom Santorini, to dopiero teraz cieszą się prawdziwą popularnością.

Pył wulkaniczny to z pewnością świetny wybór dla osób, które borykają się z problemami skórnymi. Jeśli należysz do ich grona, koniecznie wypróbuj kosmetyki z pyłem!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>