Porady

Olej z krokosza barwierskiego – sposób na gładką i zadbaną skórę

cze 07, 2018 przez

Olej z krokosza barwierskiego to roślina, której właściwości były wykorzystywane już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Dzisiaj często można spotkać go w kosmetykach. Dzięki krokoszowi pielęgnacja skóry jest łatwiejsza. Można stosować go na rozstępy, do masażu i nawilżania cery. Sprawdź, jakie ma właściwości i dlaczego warto mieć buteleczkę z tym olejem w swojej łazience.

Olej z krokosza barwierskiego

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) jest rozgałęzioną rośliną, która pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu i Indii. Olej z krokosza barwierskiego, nazywany także olejem szafranowym, uzyskuje się w procesie tłoczenia na zimno jego nasion. Kwiaty krokosza są pomarańczowo-czerwone dzięki dużej zawartości kartaminy – naturalnego barwnika, który zastępuje szafran, stąd jego zastępcza nawa. Kilkadziesiąt lat temu krokosz był znany głównie ze swoich barwiących właściwości. Dzisiaj wykorzystywany jest w kosmetyce. Poznaj jego działanie na skórę.

Bogactwo witamin i antyoksydantów

Krokosz barwierski jest znanym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Charakteryzuje się dużą zawartością kwasu linolowego, ma mnóstwo witaminy E (nazywanej witaminą młodości) oraz naturalnych fitosteroli. To sprawia, że olej ma właściwości antyoksydacyjne i świetnie walczy z wolnymi rodnikami, niwelując także szkodliwe działanie promieni UV na skórę. W oleju z krokosza barwierskiego nie brakuje także witaminy A oraz kwasu palmitynowego i olejowego. Jego przeciwzapalne właściwości sprawiają, że jest bardzo dobrym środkiem na walkę z trądzikiem, wypryskami i wszelkiego rodzaju zanieczyszczeniami skóry.

Olej z krokosza barwierskiego dla osób z problemami skórnymi

Warto stosować kosmetyki oczyszczające z krokoszem barwierskim lub bezpośrednio aplikować olejek na skórę, aby odblokować zatkane pory, zmniejszyć przebarwienia oraz poprawić krążenie krwi i limfy w skórze. Olej z krokosza barwierskiego można używać do nawilżania skóry. Wystarczy 10 ml olejku wlać do wanny wypełnioną w 1/3 wodą i zanurzyć się w odżywczej i relaksującej kąpieli. Już po kilku tygodniach regularnych kąpieli można zauważyć, że olejek faktycznie zmiękcza skórę i sprawia, że ciało jest bardziej sprężyste.

Sposób na cellulit, rozstępy i wrastające włoski

Dodatkowo warto go zastosować do klasycznego masażu lub wsmarowywać olejek w rozstępy i miejsca na skórze, na których pojawia się cellulit. Innym zastosowaniem oleju jest depilacja ciała. Aplikowanie oleju z krokosza barwierskiego w skórę po depilacji sprawia, że włoski nie wrastają i z czasem stają się słabsze, co sprawia, że wolniej rosną i nie są aż tak kłopotliwe. To rozwiązanie przypadnie do gustu szczególnie paniom, które latem chcą mieć gładkie nogi i pachy.

Gładka skóra

Regularna pielęgnacja olejkiem kluczem do sukcesu!

Naturalne olejki mają bardzo korzystne działanie na skórę, dlatego warto włączyć je do codziennej pielęgnacji. Olejek z krokosza barwierskiego jest idealnym rozwiązaniem dla ukojenia podrażnionej skóry z tendencją do powstawania trądziku. Olejek można stosować na kilka różnych sposobów. Bez względu na to, czy użyje się go po depilacji, czy na pojawiające się rozstępy na ciele lub przebarwienia na twarzy, już po kilku tygodniach regularnej pielęgnacji można zauważyć pozytywne efekty naturalnej kuracji. Warto pamiętać, aby olejek przetrzymywać w ciemnej butelce, nie eksponując go na działanie słońca, aby nie stracił swoich właściwości i mógł posłużyć przez długi czas.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery osiem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>