Cera

Poznaj olej z czarnuszki. Skarb, który przywędrował do nas z Azji

paź 24, 2018 przez

Kto pije olej z czarnuszki, ten wie, ile dobrego kryje on w sobie. Nazywany złotem faraonów ma wiele cennych właściwości, m.in. zapobiega przeziębieniom, łagodzi objawy alergii i uśmierza bóle. A wszystko to, dzięki wyjątkowemu składowi. Olej z czarnuszki to też świetny, naturalny kosmetyk. Przekonaj się!

Natura daje nam od siebie tak wiele. Drogocenne ekstrakty roślinne i oleje pomagają wzmocnić odporność, zachować zdrowie i piękny wygląd. Jednym z takich skarbów jest olej z czarnuszki. Wyjątkowy produkt spożywczy, który ma szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie ludowej a nawet w kosmetyce. Określony przez Mahometa jako „lekarstwo na wszystkie choroby, z wyjątkiem śmierci”, jest jednym z najbardziej cenionych olejów na świecie. Poznaj jego właściwości i przekonaj się, że Ty także powinnaś włączyć go do swojej codziennej pielęgnacji.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – co to takiego?

Czarnuszka siewna to roślina, która pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jej nasiona mają ostry, korzenny smak. Często stosuje się je jako przyprawę do serów czy mięs. To właśnie z tych malutkich, czarnych ziarenek tłoczy się olej o niezwykłych właściwościach. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji słodyczy czy likierów. Może być dodawany do sałatek i potraw na zimno. Olej z czarnuszki zawiera liczne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym linolowy, oleinowi i alfa-linolenowy, witaminy A i E, biotynę, beta-karoten, a także mikroelementy i przeciwutleniacze oraz tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Olej z czarnuszki – zastosowanie kosmetyczne

Olej z czarnuszki, jak wszystkie naturalne olejki, korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Regeneruje i odżywia. Stosowany na włosy ogranicza ich wypadanie i stymuluje wzrost nowych. Skórę odżywia, przynosi jej ulgę i reguluje podział komórek naskórka, dzięki czemu jest ona jędrną i sprężysta. Olej z czarnuszki ma również właściwości łagodzące i często stosuje się go jako naturalny kompres na poparzenia słoneczne. Przyspiesza gojenie się ran, dlatego wykorzystuje się go pomocniczo przy leczeniu trądziku. Łagodzi zapalenia skóry i reakcje alergiczne, a nawet zwalcza brodawki. Działa zmiękczająco, antyoksydacyjnie i kojąco.

Olej z czarnuszki - zastosowanie kosmetyczne

Olej z czarnuszką na twarz

Olejowanie twarzy to jeden z zabiegów, który kocha każda cera – niezależnie od rodzaju. Naturalne olejki do twarzy zawierają mnóstwo składników odżywczych, które wygładzają, nawilżają, pielęgnują i uelastyczniają skórę. Olej z czarnuszki pomaga w walce ze zmarszczkami. Spłyca je i zapobiega powstawaniu nowych. Poprawia owal twarzy, rozjaśnia i zmiękcza blizny a dzięki zdolności przyspieszającej odnowę naskórka, sprawia, że stają się one niemalże niewidoczne. Wystarczy kilka kropli wmasowanych w oczyszczoną cerę. Pozostaw olej na skórze przynajmniej na kilkanaście minut, po czym zmyj go dokładnie i jeśli czujesz, że Twoja skóra wciąż potrzebuje odżywienia, powtórz czynność. Olej z czarnuszki możesz stosować także na rozstępy. Wygładzi je, wybieli i sprawi, że będą mniej widoczne.

Jak stosować olej z czarnuszki na twarz?

Olej z czarnuszki równie często stosuje się do masażu cery. Oczyść twarz, nie musisz jej osuszyć. Kilka kropli olejku nanieś na skórę i wykonuj powolne koliste ruchy. Zacznij od środka twarz i przesuwaj opuszki palców ku zewnętrznym częściom. Najpierw nałóż olej na policzki, potem na czoło i brodę. Nieco więcej uwagi możesz poświecić skórze wokół oczu. Jest to bardzo delikatna partia Twojej twarzy. Wklep w nią olej i staraj się jak najmniej naciągać przy tym skórę. Olejem z czarnuszki możesz również zmywać makijaż. Jak każdy olej świetnie poradzi sobie z kosmetykami wodoodpornymi. Odrobinę olejku nanieś na płatek kosmetyczny i przecieraj nim twarz. Na koniec, kiedy wacik będzie już czysty, resztę olejku możesz również wmasować. Przy walce z trądzikiem olej najlepiej nakładać na skórę na całą noc, a rano zmyć go delikatnym mydłem.

Olej z czarnuszki to kosmetyk o wielu właściwościach. Możesz go stosować bezpośrednio na skórę lub pic 1 łyżeczkę dziennie. W ten sposób będziesz dbać o skórę, włosy i paznokcie od wewnątrz.

Powiązane artykuły:
Podrażniona skóra twarzy nie tylko u alergików. Sprawdź, jak sobie z tym radzić!
Ściągamy lakier, czyli jak odżywić paznokcie po hybrydzie
Zmarszczki – poznaj sposoby na ich usunięcie!

Powiązane produkty:
Nutridome Face – Nawilżenie i regeneracja

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>