Cera

Olej marchwiowy: naturalny samoopalacz i filtr UV

lut 16, 2018 przez

Już w starożytności odkryto lecznicze i pielęgnacyjne właściwości oleju marchwiowego, które wygładzały cerę, nadawały jej bursztynowego koloru oraz świetnie odżywiały. Dlaczego warto stosować olej marchwiowy i czy rzeczywiście zwykłe warzywo, z którego jest pozyskiwany, potrafi poradzić sobie z niedoskonałościami skóry?

Naturalna opalenizna

Olej marchwiowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion marchwi. Ma bardzo pomarańczowy kolor i mnóstwo dobroczynnych składników, które potrafią świetnie wypielęgnować nawet suchą i dojrzałą skórę. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak go używać.

Pielęgnacja skóry olejem marchwiowym

Naturalna pielęgnacja skóry jest dla Ciebie ważnym zagadnieniem? Świetnie! Ten artykuł na pewno Cię zainteresuje, bo tym razem pod lupę wzięliśmy olej marchwiowy. To bogate źródło witamin i minerałów, które w delikatny, ale zdecydowany sposób zadba o Twoją skórę. W jego składzie znajduje się wapń, fosfor, potas, żelazo, jod, cynk i mangan. Głównym składnikiem występującym w oleju marchwiowym jest witamina A. Uściślając, jest to beta-karoten, który pod wpływem witaminy E zamienia się w skórze w witaminę A. Beta-karoten zwalcza wolne rodniki, powstające na skutek stresu oksydacyjnego. Dzięki niemu olej marchwiowy przyspiesza regenerację skóry i gojenie się ran, dlatego produkty na jego bazie spełniają swoją funkcję w łagodzeniu słonecznych poparzeń.

Naturalny samoopalacz i remedium na podrażnioną skórę

Olej marchwiowy ma bursztynowy kolor i słodki zapach. Wykorzystywany jest jako naturalny samoopalacz, dodający skórze piękny odcień. Wszystko dzięki ochronnym właściwościom, które zabezpieczają przed działaniem promieni UVA/UVB. Olej z marchwi dodatkowo pielęgnuje cerę dojrzałą i wygładza zmarszczki, pozostawiając równomierny koloryt i strukturę skóry. Przeciwzapalne działanie jest bardzo pomocne w leczeniu łuszczycy i alergicznych zmian. Ten naturalny kosmetyk warto stosować cały rok, a w szczególności wiosną, kiedy pierwsze, ostre promienie słońca mogą podrażniać twarz. Latem olej marchwiowy przyspieszy proces opalania i zadziała jak bronzer, a zimą doda cerze śniadego, zdrowego wyglądu.

Kosmetyki z olejem marchwiowym

W kosmetyce olej marchwiowy dodawany jest m.in.: do balsamów, emulsji do kąpieli, kremów czy produktów aplikowanych po opalaniu. Jeżeli zaczniesz stosować odżywcze serum z jego dodatkiem, sucha skóra pod oczami zostanie nawilżona, a cienie i opuchnięcia znikną. Co najważniejsze, produkty na bazie oleju marchwiowego nie pozostawiają na twarzy tłustego filmu. Olejek szybko się wchłania, nie zatyka porów i reguluje grubość warstwy rogowej naskórka.

Olej marchwiowy

Jak przechowywać i stosować olej marchwiowy?

Olej marchwiowy powinien być przechowywany w szczelnej buteleczce, najlepiej z ciemnego szkła. Olej jest bardzo wydajny i wystarcza na długie tygodnie pielęgnacji. Możesz go rozcieńczać z innym olejem, np. migdałowym lub stosować bezpośrednio na skórę. Pamiętaj, aby nie przesadzić z jego ilością, aby skóra nie stała się pomarańczowa. Olejek możesz dodawać również do ulubionych kosmetyków. Kropla wymieszana z balsamem lub kremem do twarzy tylko podkręci działanie produktu. Olej marchwiowy możesz zastosować również jako bazę pod makijaż!

Olej marchwiowy – jak go zrobić w domu?

Naturalny kosmetyk na bazie marchewki możesz zrobić w domu. To proste! Wystarczy umyć i obrać marchewki i zetrzeć je na małych oczkach tarki. Następnie przełóż marchewkowe wiórki do szklanego naczynia i zalej je oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Oliwy musi być więcej niż marchewek. Odstaw naczynie na 4 tygodnie w ciemne miejsce i codziennie potrząsaj słoikiem, aby wymieszać wszystkie składniki. Po miesiącu zlej płyn do szklanej butelki. Olejek trzymaj w lodówce i stosuj go zawsze wtedy, gdy masz tylko na to ochotę.

Olej marchwiowy możesz stosować za każdym razem, kiedy skóra potrzebuje regeneracji i ujednolicenia koloru. Ta naturalna pielęgnacja z powodzeniem zastąpi Ci niejeden zabieg w salonie kosmetycznym czy wizytę w solarium.

Marchewka to nie tylko olej marchwiowy to po prostu witaminowa bomba którą dobrze jest używać do pielęgnacji naszej urody. Chcesz się dowiedzieć więcej o właściwościach marchewki i jej wykorzystaniu w pielęgnacji skóry, a zwłaszcza opalenizny? Przeczytaj :

Naturalna opalenizna Twoją najpiękniejszą ozdobą!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>