Porady

Niebieski rumianek – poznaj jego cudowną moc!

lut 23, 2018 przez

Rumianek to delikatny kwiatuszek, który rośnie wśród wysokich traw. Nie zdajemy sobie sprawy jak wiele dobrego kryją w sobie te malutkie roślinki. Kosmetyka szczególną miłością darzy niebieski rumianek. Dlaczego jest tak popularny i co kryje w swoim wnętrzu?

Niebieski rumianek

Ekstrakty roślinne i zioła to substancje coraz chętniej wykorzystywane w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Rumianek znany ze swoich łagodzących właściwości również należy do tej grupy. Wyciągi z tej rośliny stosowane są w kremach do twarzy, serach, tonikach czy nawet w płynach do demakijażu. Obok klasycznej odmiany rumianku pojawił się ostatnio tzw. blue tansy. Sprawdź, czym jest ta tajemnicza roślina.

Czym jest niebieski rumianek?

Niebieski rumianek to tylko spopularyzowana nazwa wrotyczu marokańskiego. Ziele to ma różnorodne działanie zdrowotne i pielęgnacyjne. Wyrasta nawet do 120 cm wysokości. Silnie pachnie oraz jest gorzkie. Zbiera się je w okresie kwitnienia i to właśnie wtedy z jego małych kwiatuszków pozyskuje się olejek zwany blue tansy – niebieskim rumiankiem. Olejek z wrotyczu polecany jest do pielęgnacji skóry z różnymi problemami – od łuszczycy i egzemy po trądzik. Pozwala odzyskać skórze równowagę. Dlatego jest niezwykle pożądanym składnikiem wielu kosmetyków.

Właściwości wrotyczu marokańskiego

Niebieski rumianek to świetny antyoksydant. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i kojące. Lekko tonizuje i wzmacnia skórę. Pozwala opóźnić procesy starzenia się cery, zatrzymując szkodliwe działanie wolnych rodników. Słowem, pomaga zachować młody wygląd skóry na dłużej. Odżywia skórę i niweluje zmęczenie. Skuteczny przy uśmierzaniu niedużych zapaleń. Świetnie oczyszcza skórę tłustą i trądzikową. Ma właściwości antyalergiczne. Kosmetyki z niebieskim rumiankiem stosuje się również do łagodzenia poparzeń słonecznych i dla ukojenia świądu przy AZS. Olejek z blue tansy w czystej postaci ma świeży, owocowy zapach i często używa się go w aromaterapii dla poprawienia nastroju.

Blue tansy

Pielęgnacja skóry niebieskim rumiankiem

Blue tansy został okrzyknięty zastępcom olejku arganowego. Stosuje się go przeważnie w luksusowych kosmetykach. Ale równie chętnie sięgają po niego producenci preparatów wspomagających leczenie łuszczycy, egzemy i trądziku. Maksymalne jego stężenie powinno wynosić 5%. I o tym musisz pamiętać, jeśli chcesz samodzielnie przygotować kosmetyki z wrotyczem. Jednym z nich jest tonik. Do jego przygotowania potrzebujesz 1 łyżkę octu 10% i 1 łyżkę nalewki wrotyczowej. Oba składniki wlej do szklanki wody i wymieszaj. Tonik gotowy. Możesz go stosować do okładów na zmienione obszary skóry lub jako tonik. Regularne stosowanie gwarantuje, że trądzik zniknie.

Wrotycz możesz zastosować również w formie nalewki. W tym celu szklankę rumianku niebieskiego (może być suszony) zalej 250 ml spirytusu rozcieńczonego z wodą w proporcji pół na pół. Całość zamknij w słoiku i trzymaj w ciemnym miejscu przez 7 dni. Po tym czasie masz gotowy kosmetyk do przecierania chorobowo zmienionych miejsc. Pamiętaj tylko, że alkohol wysusza. Nie stosuj nalewki zbyt długo.

Niebieski rumianek znajduje wszechstronne zastosowanie w kosmetyce. Przekonaj się, jak wiele taka niepozorna roślina może zrobić dla Twojej skóry.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>