Cera

Jakie kosmetyki z włóknami wybrać do pielęgnacji skóry? Sprawdź!

maj 14, 2019 przez

Producenci kosmetyków prześcigają się w recepturach nowych kosmetyków, które będą pielęgnować, odżywiać, regenerować czy przywracać skórze młodzieńczy wygląd. Coraz częściej na rynku pojawiają się kosmetyki z włóknami. Ich enigmatyczne nazwy nie mówią Ci za wiele? Pomożemy!

Kosmetyki z włóknami

Włókna w kosmetykach to cenny składnik regeneracyjny. Wyciąg z bawełny, kaszmiru czy jedwabiu uczyni Twoją skórę delikatną, gładką i aksamitną. Wybierz krem, mleczko, olejek albo skoncentrowane serum, które zadba o Twoją cerę ze zdwojoną siłą. Chcesz wiedzieć, jaki kosmetyk będzie odpowiedni? Dowiedz się więcej!

Dla kogo kosmetyki z włóknami?

Delikatne włókna wykorzystuje się do produkcji specjalistycznych kosmetyków. Stosować je może niemalże każdy. Delikatna bawełna czy jeszcze bardziej aksamitny jedwab i kaszmir to substancje, które rzadko kiedy wywołują podrażnienia. Polecane są przede wszystkim osobom z suchą skórą, dojrzałą cerą i drobnymi podrażnieniami. Świetnie sprawdzą się również przy pielęgnacji delikatnej dziecięcej skóry. Kosmetyki z włóknami przywracają nawilżenie, a także miękkość i elastyczność. W drogeriach i aptekach znajdziesz szeroki wybór kosmetyków, które zawierają hydrolizowane włókna.

Bawełna w kosmetykach do ciała

Bawełna hydrolizowana jest bogatym źródłem flawonoidów i związków mineralnych, takich jak wapń, fosfor i magnez. To dzięki nim łagodzi podrażnienia, regeneruje i zmiękcza skórę. Olejek z bawełny to idealny kosmetyk odbudowujący naturalną warstwę ochronną naskórka. Świetny dla cery suchej i wrażliwej oraz skłonnej do alergii. Połączony np. z olejkiem rycynowym dogłębnie regeneruje, nawilża i odżywia każdy rodzaj skóry. To także doskonały środek do pielęgnacji porowatych i zniszczonych włosów. Dodatkowo hydrolizowana bawełna jest bezpieczna dla alergików.

Jedwab hydrolizowany w kosmetyce

Jedwab posiada duże zdolności wiązania i zatrzymywania wody, co czyni go idealnym składnikiem kosmetyków nawilżających. Polecane są one głównie osobom ze skórą suchą i dojrzałą, ale świetnie sprawdzą się także w pielęgnacji cery tłustej. Regulują pracę gruczołów łojowych, a na powierzchni skóry tworzy delikatny film, pozwalający jej swobodnie oddychać. Dzięki temu cera staje się gładka, wręcz aksamitna w dotyku. Jedwab znacznie częściej wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do włosów i to właśnie dzięki nim zyskał największą popularność.

Włókna w kosmetykach

Kaszmir – zastosowanie w kosmetyce

Kaszmir kojarzy się z luksusem i właśnie takie są kosmetyki, które zawierają jego proteiny. Składają się one głównie z białka keratyny, które doskonale nawilża, wygładza i natłuszcza skórę. Kaszmir najczęściej stosuje się w kosmetykach do cery dojrzałej i suchej, ponieważ doskonale utrzymuje naturalną równowagę hydrolipidową skóry. Proteiny kaszmiru przenikają do głębszych warstw naskórka. Tym samym przywracają im jednolitą strukturę, dlatego kosmetyki z dodatkiem kaszmiru polecane są do pielęgnacji podrażnionej skóry.

Kosmetyki naturalne z włóknami

Wśród kosmetyków z mleczkiem lub olejkiem bawełnianym, jedwabiem czy proteinami kaszmiru znajdziesz m.in.: kremy do twarzy, mleczka do pielęgnacji ciała, kremy do rąk, żele i mydła pod prysznic, szampony, odżywki i olejki do włosów, a nawet odżywki do paznokci. Niesamowite właściwości tych włókien sprawiają, że ich zastosowanie jest naprawdę bardzo szerokie. Jeśli chcesz poczuć miękkość na swojej skórze sięgnij po jeden z naturalnych kosmetyków z włóknami jedwabiu, kaszmiru lub bawełny.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>