Porady

Jaśmin w kosmetykach to prawdziwa magia. Czujesz ją?

maj 10, 2018 przez

Rośliny w pielęgnacji ciała to już chyba standard. Mało kto nabierze się dzisiaj na kosmetyki przepełnione sztucznymi subsydiami. I dobrze, bo o zdrowie trzeba dbać. Jaśmin w kosmetykach z pewnością Ci w tym pomoże. Zobacz, jak możesz go wykorzystać i jak przygotować jaśminową chwilę relaksu.

Jaśmin w kosmetykach

Jaśmin najpiękniej pachnie o zmierzchu. Kiedy po upalnym, letnim dniu nadchodzi wieczorna wilgoć, a na trawie pojawiają się kropelki rosy. Kwiaty jaśminu zbiera się przed wschodem słońca, kiedy są jeszcze świeże i bardzo wonne. Chcesz zatrzymać ten zapach na dłużej? Koniecznie wypróbuj kosmetyki z jaśminem, albo… przygotuj sobie relaksacyjny wieczór z naszą pomocą. Gotowa?

Dlaczego kobiety uwielbiają jaśmin w kosmetykach?

Jaśmin pachnie niewyobrażalnie pięknie. Każdy, kto choć raz czuł woń tych drobnych kwiatów wie, jak doskonale wpływa on na nastrój. Jaśmin uważany jest przecież za naturalny antydepresant. Pomaga w bezsenności, przywraca wewnętrzną energię i dodaje witalności. Ale kobiety kochają jaśmin z jednego powodu. Pielęgnacja skóry tym cudownym ekstraktem jest nie tylko przyjemna, ale i skuteczna. Jaśmin zmiękcza skórę i uszczelnia jej płaszcz wodno-lipidowy. Zapobiega utracie wody, działa kojąco, łagodząco i odmładzająco.

Olejek jaśminowy i jego magiczne właściwości

Nawilżenie skóry to nie lada wyzwanie. Szczególnie, jeśli jest ona szorstka, podrażniona i odwodniona. Z tymi dolegliwościami z łatwością poradzi sobie olejek jaśminowy. Pozyskiwany jest on z kwiatów jaśminu królewskiego i lekarskiego. Olejek ma wszechstronne zastosowanie, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne, wykrztuśne, uspokajające i nasenne. Reguluje gospodarkę hormonalną kobiet i rozluźnia. Działa pielęgnacyjne i ochronnie na skórę. Redukuje świąd i wygładza. Przynosi ulgę skórze suchej, łuszczącej się i odwodnionej. Olejek jaśminowy stosuje się w leczeniu egzemy i atopowego zapalenia skóry. Jest też doskonałym dodatkiem do kosmetyków.

W jakich kosmetykach wykorzystuje się olejek jaśminowy?

Olejek jaśminowy a nawet ekstrakt z jaśminu bardzo często stosowane są jako dodatek do kemów, balsamów, mydeł a nawet płynów do kąpieli. Podrażniona skóra dozna ukojenia, jeśli będziesz ją smarować samym olejkiem lub dodasz go do swojego ulubionego kremu nawilżającego. Na rynku dostępne są kremy do twarzy z jaśminem, które wygładzają cerę. Przeznaczone są one w szczególności do rozjaśniania blizn po trądziku. Do codziennej pielęgnacji skóry świetnie sprawdzi się także tonik do twarzy z jaśminem. Jest on bardzo delikatny, rozjaśnia, nawilża i wzmacnia skórę. Ekstrakt z jaśminu to też dodatek do kosmetyków redukujących rozstępy. Doskonale napina skórę i nawilża jej głębokie warstwy, dzięki czemu czyni jej włókna odporne na rozerwanie. Bardzo często używana się go w przemyśle perfumeryjnym, ale także jako dodatek do naturalnych mydeł i kremów do rąk.

Jaśmin

Przepis na jaśminową chwilę relaksu

Jaśmin ma działanie kojące, uspokajające i relaksacyjne. Po ciężkim, stresującym dniu pomoże Ci się wyciszyć i uspokoić. By się odprężyć, przygotuj sobie kąpiel z olejkiem eterycznym z jaśminu. Wystarczy kilka kropli tego magicznego zapachu do wanny z ciepłą wodą, dobra książka, ulubiony napój i efekt murowany. Nie masz czasu na kąpiel? Mydełko jaśminowe albo naturalny żel pod prysznic o tym samym zapachu, pozwolą Ci na chwilę ukojenia pod prysznicem. Taką aromaterapię możesz przenieść do swojej sypialni. Wystarczy nalać trochę olejku eterycznego jaśminowego do kominka zapachowego albo zapalić świece zapachowe. Tę ostatnią możesz zrobić sama. To bardzo proste. Wystarczy kawałek sznurka, który przykleisz na dno niedużego słoiczka (sznurek musi być sztywny) i zalejesz płynnym olejem, który wcześniej wykorzystywałaś w kuchni do smażenia, połączonym z olejkiem jaśminowym. Taka świeca będzie się palić przez ok. 1,5-2 godziny. To istny relaks!

Jaśmin w kosmetykach stosuj jeśli masz cerę suchą, odwodnioną czy łuszcząca się. Ale musisz wiedzieć jeszcze jedno… z powodzeniem możesz go używać także na włosy. Wygładzi je oraz sprawi, że będą miękkie i lśniące.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>