Porady

Podpowiadamy, jak zrobić domowe kremy do twarzy!

kwi 06, 2018 przez

Jedna z pierwszych zasad miłośniczek naturalnych kosmetyków brzmi: najlepszy kosmetyk, to taki, który możesz zjeść. W myśl tej zasady domowe kremy do twarzy wyrabiaj ze składników, które są łatwo dostępne i zdrowe. Pytasz: jak? Podpowiemy Ci, na co zwrócić uwagę i jak przygotować naturalne kosmetyki.

Domowe kremy do twarzy

Krem do twarzy to kosmetyk, który wklepujemy w skórę codziennie – rano i wieczorem. Co więc stoi na przeszkodzie, żebyś nauczyła się samodzielnie przyrządzać ten kosmetyk? Może brak specjalistycznej wiedzy lub odpowiednich produktów? Chociaż nie jest to najłatwiejsze zadanie, to z pewnością po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedziała, jak zrobić najprostszy krem nawilżający. Najważniejsze, żebyś przestrzegała kilku zasad, które przedstawiliśmy poniżej. Zobacz, na czym polega domowa pielęgnacja twarzy.

Domowe kremy do twarzy nie mają konkurencji?

Kremy domowej roboty nie zawierają konserwantów, substancji drażniących, PEG-ów i innych atrakcji, które nasze skóra znosi wyłącznie dlatego, że musi. Poza tym domowe kosmetyki wytwarzasz sama. Doskonale wiesz, co jest w ich składzie. Oczywiście nie wszystkie firmy produkujące kosmetyki używają do ich produkcji substancji szkodliwych dla Twojego zdrowia. Wśród komercyjnych kremów do twarzy z pewnością znajdziesz też takie, które spełnią 100% Twoich oczekiwań. Ale celem tego artykułu jest przeprowadzenie Cię przez meandry domowej pielęgnacji twarzy. Zaczynamy?

Domowe kosmetyki – o czym należy pamiętać?

Każdy krem powinien składać się z fazy tłuszczowej, fazy wodnej oraz dodatków. Nie oznacza to jednak, że możesz sobie po prostu wymieszać wodę z oliwą, dodać kilka kropelek ulubionego olejku eterycznego i gotowe. Sam proces przygotowania kremu jest bardziej skomplikowany. Ale od początku…

Faza tłuszczowa to substancje natłuszczające, nawilżające i odżywcze. Zalicza się do nich przeważnie tłuszcze roślinne, stąd nazwa. Pośród nich znajdziesz masła roślinne i płynne oleje. Masła mają stałą konsystencję, dzięki czemu Twój krem będzie bardziej lub mniej „zbity”. Oleje różnią się między sobą wartościami odżywczymi, konsystencją oraz sposobem wchłaniania. Mają różne właściwości, co oznacza, że np. topnieją w innych temperaturach. Zanim więc zdecydujesz się wybrać produkt do fazy tłuszczowej kremu, poczytaj na jego temat. Np. masło kokosowe powinnaś topić w temperaturze ok. 40 stopni. Później straci ono swoje właściwości.

Faza wodna w kremie powinna stanowić około 50-80% masy całego kosmetyku. Zalicza się do nich wodne i alkoholowe ekstrakty ziół, sole mineralne, glicerynę czy hydrolaty kwiatowe. Wodne substancje są idealnym środowiskiem dla pleśni i bakterii, dlatego Twoje domowe kosmetyki potrzebują konserwantów. Oczywiście tych naturalnych. Będzie to witamina E, kwas dehydrooctowy, sorbowy lub salicylowy w stężeniu 0,5-0,6%. Kosmetyki pozbawione tych substancji mają bardzo krótki okres trwałości – 8 do 14 dni, a trzymane w lodówce maksymalnie 21.

A co z dodatkami? Najpopularniejsze są olejki eteryczne. Z rozmarynu, pomarańczy, majeranku, bergamotki, cytryny, cynamonu, eukaliptusa, grejpfruta czy róży. Dodatkiem do kremu będzie też kwas hialuronowy, lanolina oraz wyciągi roślinne, np. z zielonej herbaty. Dobrze, jeśli w Twoim kremie znajdzie się jeszcze emulgator. Substancja, która połączy fazę wodną z tłuszczową. Takim emulgatorem może być np. wosk pszczeli czy biobaza emulgująca.

I na koniec jeszcze jedno… Do przygotowania domowego kremu potrzebujesz odpowiednich naczyń. Przed każdym użyciem wszystkie starannie umyj i wyparz we wrzątku. Potrzebny będzie Ci pojemnik, który możesz zakręcić i z którego łatwo będziesz wydobywać krem. Używaj naczyń szklanych lub porcelanowych. Plastikowych i drewnianych łyżeczek. Niektóre substancje w kontakcie z metalami tracą swoje właściwości. Przyda Ci się również termometr do sprawdzania temperatury topienia tłuszczowej bazy i coś do odmierzania proporcji. Może waga kuchenna?

Domowy krem do twarzy

Przepis na domowy krem nawilżający do twarzy

Pielęgnacja twarzy samodzielnie przygotowanym kremem z pewnością Cię ucieszy. Wypróbuj przepis na krem nawilżający, który przygotujesz z kilku składników, które zdobędziesz bez problemu.

Do przygotowania 50 g kremu przygotuj:

  • 15 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno (możesz go zastąpić innym ulubionym olejem)
  • 35 ml naparu z rumianku (pół szklanki suszonych kwiatów zalanych wrzątkiem)
  • 2,5 g emulgatora, np. wosku pszczelego lub ekologicznego emulgatora z oliwy z oliwek

Do rondelka wlej olej i podgrzej go w kąpieli wodnej. Dodaj emulgator i wymieszaj. Gdy składniki się połączą dolej napar z rumianku i jeszcze raz intensywnie mieszaj. Teraz musisz schłodzić emulsję. Jeśli chcesz dodać do niej witaminy lub olejki eteryczne, pamiętaj, żeby emulsja miała temperaturę ok. 40°C. Wystudzony krem przelej do wyparzonego słoiczka, zakręć go dobrze i wstaw do lodówki. Taki domowy kosmetyk posłuży Ci przez ok. 2 tygodnie.

Z pewnością domowe kremy do twarzy to dobry pomysł na skuteczną pielęgnację. Nie każdy jednak chce, ma czas i możliwości, żeby stosować się do tych wszystkich skomplikowanych czynności. Naturalne kremy wcale nie muszą być hand made. Wypróbuj np. kremy Timless, bogate w naturalne składniki, które odżywią, nawilża i ochronią Twoją skórę przed upływającym czasem.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>